Speglar för företagskunder, myndigheter, landsting och kommuner

Kategorier

Nyhetsbrev

Tillverkning av speglar

En spegel består ju egentligen till stor del av vanligt glas (planglas). Glaset är sedan behandlat med en blank beläggning på ena sidan. Förr användes silver men nu för tiden används istället aluminium. Själva glaset tillverkades förr av kvartssand, och senare det krossad kvarts. Idag tillverkas det av Kiseldioxid och kallas för silikatglas (även sodaglas). Baksidan skyddas idag av en hinna med koppar, som sedan målas. Allt för att inte repor ska förstöra spegeln.

Dyr och komplicerad tillverkning

Det är dyrt att tillverka glas då det kräver massor med elenergi. Faktiskt så är glas erlagt med energiskatt just på grund av detta. Detta gäller ju även speglar eller spegelglas. Spegelglas ställer även krav på hanteringen. Dels om man är skrockfull, men också för att glas är skört. Visste du t.ex. att alla större spegelglas fraktas stående för att inte brista under sin egen vikt. Speciella pallar finns just för ändamålet.

Fasettglas och former

En spegel kan skäras till i massor med olika former med avancerade maskiner idag. Cirklar, valv och mycket mer. Dessutom slipar man spegelglasens kant för att skapa en effekt. En så kallad fasett som ofta ger ett sobert och effektfullt intryck. Visste du förresten att ordet glas härstammar från germanskan som faktiskt betyder glans. Mycket passande för en spegel.

Video som visar tillverkning.

I följande video kan man från TV-serien "How it's made" se just hur speglar tillverkas. En mycket kul video för den teknikintresserade.